Patrimoni

Aplec del Xatos ← Tornar

Descripció i història

L’agrupació els Xatos era una de les més populars i característiques de la Barcelona vuitcentista, fundada a la primera meitat del segle XIX per artesans del Raval de Barcelona. Els drets per a formar-ne part passaven de pares a fills i calia tenir entre 18 i 40 anys i haver mostrat bona conducta. La quota era de 1,25 pessetes a l'entrada i una pesseta quinzenal. Al seu barri, els Xatos veneraven Sant Muç a la capella de l'església de l'Hospital de la Santa Creu i a la de l'Àngel, però per les festes de Pasqua Granada anaven en romiatge fins a Rubí per trobar l’ermita que custodia la capella del seu patró.

Sortint del Raval, vestits d’uniforme, amb la manta a l'espatlla, una tovallola, cobert de fusta, plat i vas de llauna, desfilaven a peu recorrent el major nombre possible de carrers i saludaven les autoritats, mentre “una espècie de banda de música militar que tocava motius populars, patriòtics i valsos; tancava la comitiva, la bandera del Sant; a cavall del banderer i els dos acompanyants” (Diari de Barcelona, 1855).

Segons sembla, el nom de "xatos" va ser el resultat del sentit de l’humor dels barcelonins de l'època, que els feia gràcia l'ordre d’una comitiva que parodiava la guerra marxant amb aire marcial però canviant els fusells per grans culleres, i llances per forquilles, cassoles i altres utensilis. Al capdavall, una de les motivacions de la romeria era clara: un bon àpat de camaraderia lluny dels maldecaps quotidians.

"A la nostra colla, / de dones, no en volem, / que porten criatures / que donen gros turment; / les criatures ploren, / i això és un desconsol; / portem barret de palla / perquè no ens toqui el sol. / Tirem endavant / tirem endavant, / tre, tre, tre, tre. / En sent a Rubí, / a la Plaça Major, / allí armarem un ball / que en serà un ball rodó, / Allí no hi volem modes, / tothom que balli a son gust; / venim de la muntanya / de visitar Sant Mus. / Tirem endavant, / tirem endavant, / tre, tre, tre, tre.

Quan arribaven a la font del Roure, a Vallcarca, se'ls unien els veïns de les poblacions de Gràcia, Sants, Horta, Sarrià i Sant Gervasi. S’arribaven a aplegar, segons la premsa de l’època, fins a 1.000 persones.

Venien a través de Collserola, passant pel camí dels Sagraments fins Rubí, i la població sortia a rebre'ls i els acompanyava fins a Sant Muç.

Arribats a l’ermita, però, l’ofici religiós es celebrava amb tota serietat i solemnitat i la bandera presidia els cants dels goigs del sant.

Després d’un bon arròs de germanor, tothom marxava cap al centre de la vila per fer-hi un ball. Posaven la bandera al balcó del batlle de la vila i passaven la nit allotjats a les cases de famílies rubinenques. L'endemà al matí retornaven a peu pel mateix camí. A la font del Roure els esperaven la família i amics.

L’últim “xato” que les nostres àvies encara recorden fou en Pau de la Barba, que seguí la tradició de portar la bandera des de Barcelona a la capella del sant fins els darrers anys de la seva vida i que va morir el juny de 1922. La seva família va fer donació de la bandera al doctor Guardiet i avui està exposada al Museu junt amb el quadre exvot que van portar les colles de Xatos amb motiu de la pesta.


Els canvis de costums i els nous temps van anar desdibuixant la festa dels Xatos i l’antic aplec va anar perdent força i la solemnitat fins a desaparèixer i mantenir només un aplec simbòlic. L’any 1986, amb motiu de la celebració del mil·lenari de la ciutat es va plantejar la recuperació de la festa a partir de l’aplec. Amb la col·laboració i el patrocini de l’Ajuntament es va iniciar una campanya per instaurar de nou la festa dels xatos.
Actualment és una de les dues festes locals i està organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, amb la col·laboració de l’Ajuntament i les entitats rubinenques Foment de la Sardana, Cor Unió Rubinenca, Colla de Geganters de Rubí, Parròquia de Sant Pere, Associació Recreativa i Cultural la Rubinenca i la Unión Extremeña de Rubí.

Informació del lloc

© Rubí Identitat, tots els drets reservats - Nota Legal - Accessibilitat - Contacte