Patrimoni

Passeig de Pau Claris ← Tornar

Descripció i història

Data: 1928
Ubicació: passeig de Pau Claris 36
Funció actual: residencial

El passeig de Pau Claris es va projectar en el pla d’eixamplament del municipi del 1875. Havia de donar continuïtat a la vila, en sentit nord, partint de la casa Rufé, la seu de l’actual Ajuntament. La voluntat higienista dels urbanistes de l’època, que volien deixar enrere els temps en què els estrets carrers de Rubí eren insalubres i sense alineació entre les façanes de les cases, era que fos una avinguda ample. De fet, el passeig dobla l’amplada del carrer del Doctor Robert (antic carrer de la Marquesa), la seva continuació cap al centre de la vila.

L’oportunitat de construir, de bell nou i amb pocs anys de diferència, va permetre un conjunt arquitectònic singular en el cas de Rubí: les sis cases unifamiliars que podeu veure a la banda est del carrer presenten una línia constructiva de cert regust afrancesat que es nota, especialment, a Ca l’Archs, al número 36: la forma de la mansarda coberta de pissarra permet  un pis més que queda il·luminat per finestres decorades d'arc de punt rodó. La resta de cases no tenen aquest tipus de coberta, però mostren una teulada plana amb balustrada decorada, estructura ja més típica del nostre entorn. Destaquen les portes encapçalades per esgrafiats, estuc que imita els carreus punxonats i coronaments de cornisa i balustrada.

A l’encreuament del passeig de Pau Claris amb el carrer Cadmo, fent xamfrà, trobem la casa coneguda com can Patilles. Segons sembla, el motiu venia de quant llargues i frondoses les lluïa en Joan Ventosa, el constructor de la casa.

Aquest habitatge, de l'any 1889, és una de les poques cases urbanes dedicades a les tasques d'indústria agrícola que encara resten dempeus i actives. Consta d'un sol pis amb el pati destinat a les tasques del camp.

És molt interessant que encara es mantingui en actiu una petita indústria familiar de transformació vitivinícola, que es relaciona amb una de les poques vinyes i barraques tradicionals de la vila. A l'entrada de la zona de cellers, des del carrer, existeixen dos cups quadrats, enrajolats amb ceràmica vidrada, dedicats l'un a vi negre i l'altre a blanc. Conserva en ús els estris, eines i màquines propis d'aquesta manufactura tradicional. Al celler, sobre els sòcols, hi ha catorze bótes de vuit o nou càrregues (160 litres per càrrega), que s'omplen de vi cada verema.

Informació del lloc

© Rubí Identitat, tots els drets reservats - Nota Legal - Accessibilitat - Contacte