Patrimoni

Casa Plantada (Escola Balmes) ← Tornar

Descripció i història

Data: 1916
Ubicació: plaça d’Estanislau Figueres, 1
Funció actual: educativa

L'actual Escola Balmes, un edifici entre mitgeres, es troba dins del conjunt arquitectònic i paisatgístic inspirat pel concepte de ciutat-jardí. La parcel·la veïna és el pati i pertany a l'escola. La construcció, datada el 1916, consta d’una planta baixa i un pis, però el seu interès es concentra en la composició de la façana, emmarcada per dues pilastres estriades, coronades per dues pinyes amb trencadís, un sòcol arrebossat i un acroteri ondulat amb una cartel·la el·líptica al centre.

Disposa de quatre obertures del primer pis sobre una cornisa que parteix l'edifici en horitzontal, delimitant-ne el basament i el primer pis. En la part central, sobre tres mènsules, se sosté una balconada que remarca l'accés de la planta baixa. Les cantonades dels dentells de les obertures són arrodonides amb una traça convexa. El primer pis està decorat amb un estucat que imita dovelles a salt de cavall, reforçada pels espiralls romboïdals de ceràmica, el mateix material de les teules de la coberta inclinada a dues vessants de teula ceràmica.

L'edifici també es coneixia amb el nom de Casa Plantada, ja que era la casa d'estiueig de la senyora Mercè Plantada. La seva família, originària de Rubí, hi va viure entre els anys 1916 i 1928. La senyora Plantada va ser molt famosa com a soprano i coneguda internacionalment. Va cantar amb el mateix Strauss i també va fer parts vocals d'Stravinsky. Entre el 1947 i el 1950 va ser adquirida per transformar-la en una acadèmia, en la qual el professor Gonzalo impartia les seves classes.

Informació del lloc

© Rubí Identitat, tots els drets reservats - Nota Legal - Accessibilitat - Contacte