Descobrir Rubí

Història de la ciutat

Ja els homes i les dones del Neolític van poblar el turó de Can Fatjó i la Serreta, abans que al segle IC aC els ibers construïssin poblats a Can Fatjó i al Castell. Més endavant arribaren els romans i Can Fatjó esdevingué un nucli romà estable i pròsper amb edificis públics, tot i que fins a l'Edat Mitjana, al 986, no trobem la primera referència escrita a la nostra ciutat: Rivo Rubeo. Rubí va anar creixent, però fins al XVIII va continuar essent un petit nucli amb poca població esquitxat de masos i masies. A mitjan segle XIX, les fàbriques tèxtils s'instal·len al costat de la Riera i comparteixen protagonisme amb el món rural, i a principis de segle XX Rubí gaudeix ja d'una activitat cultural i econòmica molt intensa.

Amb l'arribada del tren elèctric, l'any 1918, arriben també a Rubí els primers immigrants contemporanis, però no és fins als anys 60 que la nova embranzida industrial promou l’arribada massiva d’immigrants del sud.

Després de la tràgica rierada de la nit del 25 de setembre de 1962, que va acabar amb la vida de molts rubinencs i va fer desaparèixer cases, fàbriques i horts, van aparèixer nous barris on fins aleshores s’havien aixecat les vinyes.

L'arribada de població d'altres ciutats catalanes i les onades immigratòries de finals dels anys noranta i principis de segle XXI des del nord d'Àfrica i el sud i centre d'Amèrica han fet de Rubí una ciutat atractiva, moderna i multicultural.

Imatges d’ahir i d’avui

Mitjançant fotografies recents i del passat dels mateixos indrets i monuments emblemàtics,  us convidem a fer un viatge al passat de la nostra ciutat per a descobrir el seu present.


Patrimoni

Informació del lloc

© Rubí Identitat, tots els drets reservats - Nota Legal - Accessibilitat - Contacte